Te jól guggolsz? – Olvasd el, érdemes!

Cimkék:  
mozgás, 
Kategória:  
#edzés,

Guggolni mindenki tud, gondolod Te…

Guggolni mindenki szeret. A pasik is, mert tudják mennyire jó gyakorlat, és Te is, mert tudod, hogy a pasid mennyire szeretni fogja - a szó szerinti kézzel fogható - eredményét. És szeretik a FITvideo edzői is, nem hiába építik bele edzéseikbe. Guggolni mindenki tud, gondolod Te…

Most felnyitjuk a szemed, és le is írunk rögtön néhány jellemző hibát. Már saját testsúlyos guggolásnál is gond lehet a rossz technikai kivitel, de amint az ismétlésszám mellett a magadra aggatott súlyokat is emeled, már nem csak porszemnyi a hiba, ami belecsúszhat a gépezetbe. (és sajnos ott még nem tart a technikánk - de dolgozunk rajta -, hogy a FitVideo edzői online hibát is javítsanak).

 

Befelé dőlnek a térdeid

 

Általában a széles csípő, a gyenge külső és belső combizmok az okai ennek, a rendszerint nők körében, elterjedt hibának. Amint a lábhajlítás során bedőlnek a térdek, ez indokolatlan terhelést ró az ízületekre, és máris veszélyben vannak, azok a nehezen gyógyítható térdszalagok. A hiba kijavítása nem csupán az akaraterőn múlik. Erősítsd a combközelítőket és még jobban a combtávolítókat.

 

Nem guggolsz le teljesen

 

Ha a nem a teljes mozgástartományban mozogsz, és nem süllyeszted a súlypontod, a comb vízszintes vonala alá, a farizom és combhajlító felső része nem képes teljes erőbedobással dolgozni. És a feneked se lesz olyan tökéletes, mint lehetne… Gyakorolj egy zsámolyra guggolva, ami a megfelelő mélységben van. Addig menj lefelé, míg azt a feneked meg nem érinti, és máris tolhatod vissza magad.

 

Nem egyenes derékkal guggolsz

 

A gerincedben eleve van egy természetes „S” görbület, s ha a hátad alsó része nem elég erős – ami a legtöbb nőnél így van – akkor guggolás közben ez még jobban megnő, mert a derék nem tud egyenes maradni. Az extra súly, extra terhet ró az ágyéki részre, sérüléseket kockáztatva. A guggolásokkal párhuzamosan erősítsd az alsó háti izmokat.

 

Mindig ugyanazt a gyakorlatot hajtod

 

Ha nem próbálod ki a különböző guggolási típusokat, nem tudod kimaxolni ezt a sokoldalú gyakorlatot. Például, ha a talpak vállszélességnél közelebb vannak egymáshoz, akkor főleg a nagy farizmot célzod, ha széles terpeszben nyomod, akkor azokat a nehezen fejleszthető belső combizmokat éred el. Ha pici rézsútterpeszben állsz, azaz az egyik lábad egy pár centiméterrel előrébb teszed terpeszálláskor, már biztosra vehető, hogy ismét formálni tudod a feneked.

Ha már saját testsúllyal jól megy és megteheted, akkor emeld a tétet

 

Gyakori hiba a nőknél, hogy a vékony lábak érdekében nem merik plusz súlyokkal végezni a  mozgást. De ha nem emeled a tétet és nem raksz súlyt magadra, ami megterhelést jelent az izmokra, akkor ne várd, hogy tovább fognak fejlődni. Ráadásul, ha többet emelsz, több (kalóriát) is égetsz. Javaslatok otthonra: ha nincs otthon súlyzód, a vizes palackok is megteszik, vagy a gyermeked a hátadon, vagy az öledben (Minden esetben figyelj a helyes technikára!!!)

 

Egy időben gyakori hibának számított, hogy a térdek nem menjenek a gyakorlat közben a lábfej elé, ez a hiba megdőlni látszik. Állítólag erre koncentrálva visszatartani a „dőlést”, még több stresszt jelent a csípőre. Inkább arra figyelj, hogy a guggolás első lépéseként a csípődet hátrafelé és aztán lefelé nyomd, ezzel automatikusan leredukálod a térd lehetséges útját. Gyakori hiba még, hogy a sok üléstől be van szűkülve a csípőízület és emiatt a guggolás gyakorlata nem érheti el a maximális hatékonyságát. Ez és az ezt kijavító nyújtó feladatok és magyarázataik egy külön cikket érdemelnek, figyeld az oldalunkat, jövő hónapban megírjuk.

vissza a blogokhoz