Nők a hormonok viharában

Cimkék:  
egészség, 
Kategória:  
#lifestyle,

A nő nem hisztis, csak meg kell küzdenie a hormonjaik szinte hetente változó szintjeivel.

A nő nem hisztis, csak meg kell küzdenie a hormonjaik szinte hetente változó szintjeivel. Talán még ő maga se tud arról, ez is az oka, ha nyűgös, ha túlpörög, ha nincs ereje, és ha egy hegyet is elhordana.

Ha tisztában vagyunk (és az oldalbordánk is!) a bennünk játszódó élettani folyamatokkal, könnyebben fogadnánk el a hatásait. Nézzük meg, mi zajlik le a nők szervezetében a menstruációs ciklus legelejétől a 26-28.-ik napig, az új periódus kezdetéig, miközben azt is bemutatjuk az amerikai Glamour videója alapján, melyik hormonnak milyen hatása van a nők szervezetére, kinézetére, edzésére és érzelmeire.

 

1.-2. nap: Az alacsony ösztrogén szint fáradtságot eredményezhet. A méhösszehúzódások görcsökkel jár, a menzesz kezdetét veszi. Ne erőltessük a kemény edzéseket, de könnyen mozognunk szabad.

 

3.-5. nap: A menzesz befejeztével az ösztrogén-szint emelkedni kezd, ahogy az energiaszintünk és a hangulatunk is. Ideális időszak a dinamikus, nagy erőkifejtést igénylő sportokhoz.

 

6.-9. nap: Az arcunk szimmetrikusabbnak tűnik, jobban ragyog. A tesztoszteron emelkedésével ügyesebbek leszünk a logikai feladatokban, a gyors fizikai reagálásokat igénylő sportokban, és nő a kezdeményezőkészségünk.

 

10.-13. nap: Az ösztrogén-szint a csúcsra ér, most a legszexibbek, legoptimistábbak a nők, szívesen járnak ilyenkor társaságba és most a legtermékenyebbek is (az orgazmusuk is a legintenzívebb!)

 

14. nap: Tüszőréréskor a petefészekből megtermékenyítésre alkalmas petesejt szabadul ki, ami elpusztul, ha nem történik fogamzás.

 

15.-18. nap: A hirtelen hormonváltozások miatt felerősödnek az érzelmek és hamarabb kifáradhatunk.

 

19.-22. nap: Az ösztrogén-szint leesik, a tesztoszteron és a progeszteron csúcsra kezd járni, a megnövekedett faggyúelválasztás miatt gyakoriak a pattanások és érzékennyé válik a bőr. Ebben az időszakban érdemes fokozottan odafigyelni az egészséges étkezésre.  

 

23.-25. nap: A magas progeszteronszint puffadást okozhat és csökkentheti a libidót. Szétszórttá, tétlenné tesz, mely folyamat PMS-ben végződik. A premenstruációs szindróma tüneteit súlyosbítja a túlzott mennyiségű szerotonin, ezt érdemes állóképességi edzéssel kompenzálni.

 

26.-28. nap: Feszülhet a mell, csökken a koffeinigény. Érdemes kevesebb cukrot fogyasztani és ügyelni a folyadékfogyasztásra.

 

… és kezdődik minden újra elölről.

 

(Forrás: A cikk alapjául szolgáló, az amerikai Glamour videóját ide kattintva találod).

 

vissza a blogokhoz