Lehet szülés után is lapos hasad

Cimkék:  
mozgás, 
Kategória:  
#edzés,

Hasizmozni a kismamáknak másképp kell

Hasizmozni azonban a kismamáknak másként kell. Ha ugyanúgy állnál neki a hasizmaid fejlesztésének, mint a baba megszületése előtt, akár még rosszabbodhat is a helyzet. Miért?

 

A szétnyílt hasizomról

 

A terhesség alatt nagyon sok esetben a fentről lefelé futó egyenes hasizmok eltávolodnak középről, „szétnyílnak” a köldök két oldalától kifelé. Ennek szakorvosi neve is van, a diastasis recti, amiből a recti a hasizmot, a diastasis pedig azt jelöli, mi történt az izommal a terhesség ideje alatt. Egy igen gyakori jelenségről van szó, a nők legalább harmadánál beszélhetünk róla, amikor a gyermek megszületése után is van pocak.

 

Ilyenkor az a cél, hogy az izmokat újra egymáshoz közelítsük, és hogy visszanyerje annak eredeti funkcióját. Hiszen nem csak a kockás has alapját képezi ez az izom, de kitámasztó és megtámasztó szerepe is van, ami egy anyukának a baba emelgetése miatt (is) kritikusan fontos. Megerősítésével elejét veheted olyan tipikus problémáknak is, mint a derékfájdalom, a sérv vagy a vizelet-visszatartási panaszok.

 

Ha meg akarod tudni, a te esetedben szó van-e erről a jelenségről, vizsgáld meg magad. Feküdj le hanyatt, húzd fel a térdeket, talpak maradnak a talajon. Az ujjaidat tedd a köldöködhöz, majd emeld fel a fejed és maradj így a vállakat elemelve a talajról. Vizsgáld meg az ujjaiddal milyen nagy rés van a két hasizom közötti rést. A szakirodalom szerint, ha ez 2,7 cm vagy annál nagyobb, akkor beszélhetünk szétnyílt hasizomról. Sose gondolnád, de ilyen esetben sem a hasprés, sem a felülés, sőt a plank sem nem ajánlott, csak ha már legalább 1 cm-re vannak közel egymáshoz az izmok.

 

Fontos, ha Te beletartozol az egyharmadba, akiknek szétnyílt hasizmuk van, akkor a fent említett hasizomgyakorlatokat ne csináld. Ha viszont nem, akkor nyugodtan kezdd el a lenti Kismama programunkat, hogy mielőbb visszanyerhesd a szülés előtti formádat.

vissza a blogokhoz