Étvágycsökkentő ételek

Cimkék:  
táplálkozás, 
Kategória:  
#étkezés,

Miért ennél akkor is, amikor nem is vagy éhes?

Ismerős az érzés, amikor alighogy elfogyott a csokitorta, máris valami sósra vágysz, majd ahogy megetted a sajtos pogácsát a gondolataid már a vanília puding körül járnak?! Ha igen, ez a cikk neked szól!

Sokan, sokszor voltunk már ilyen helyzetben. Amikor is hiába ettük degeszre magunkat kedvenc ételünkből, utána mégis vágytunk még valamire csak úgy az íze kedvéért. Majd amikor az a „valami” is elfogyott még mindig hiányérzetünk volt. Magunk sem tudtuk miért, de étvágyunk határtalannak tűnt. Nem értettük, nem értjük az okát, pedig van magyarázat minderre, és ami a jó hír, mód is ennek a folyamatnak a megfékezésére!

Az ok: amikor megeszünk egy túrós táskát, majd utána mondjuk egy túrórudit szervezetünkben a fokozott szénhidrátbevitel hatására növekszik a vércukorszint. Ezt ellensúlyozandó, jelentősen megnövekedik inzulin termelésünk, ami pedig újra egy alacsonyabb vércukorszintet, ergo éhséget eredményez. Egy ördögi körbe kerülünk, melyből nagyon nehéz kitörni.

 

Mindezt nyugtázzuk, de akkor mi a megoldás?

Olyan ételek fogyasztása, melyek stabilizálják vércukorszintünk, és kiküszöbölve az extrém ingadozásokat megszüntetik éhségérzetünk. Természetesen mindezt úgy, hogy szem előtt tartjuk a dietetikusok által megkövetelt alapvető szabályt; a többszöri étkezés betartását is!

 

A zsírégető edzések előtt ellenjavalt a szénhidrátok fokozott bevitele!! Sokan érkezünk éhesen edzésre, és gyors szénhidrát bevitellel próbáljuk a szükséges energiamennyiségünket pótolni. Ilyenkor viszont a megnövekedett inzulintermelés hatására szervezetünk fokozza a raktározást és a zsírképzést! Tehát pont gátol bennünket célunk megvalósításában!

 

Króm – karcsúsító vitamin

 

Nem sokat beszélünk róla, de van az emberi étrendben egy olyan nyomelem, mely nagyon fontos szerepet játszik -többek között pont- a vércukorszint normál szinten tartásában, ezáltal pedig éhségérzetünk megfékezésében. Ez a króm, mely megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, húsokban, halakban, rákokban, teában, borban, különféle sajtokban, magvakban. A króm amellett, hogy csökkenti éhségérzetünket energetizál, csökkenti az érelmeszesedés veszélyét és sok más életfolyamatban is fontos szerepet tölt be. Hiányálapota esetén romló cukorháztartással, fizikai és mentális kifáradással kell számolnunk. Amellett, hogy diétánk tökéletes kiegészítője lehet, cukorbetegség esetén is kedvező hatással van a vércukorszintre.

 

A króm fogyókúrás programunkba iktatva, kitűnő módon befolyásolja testösszetételünk alakulását; testzsírszázalékunk csökkentésben nagy segítségünkre lehet!

 

Fogyókúrás programunkba iktatva kitűnő módon befolyásolja testösszetételünk, mivel nagy segítséget nyújt testzsírszázalékunk csökkentésben. Miután azonban tápanyagainkban csupán kis mértékben található meg, érdemes táplálékkiegészítő formájában is beszereznünk. Napi bevitele fogyókúránál 100-200 µg!

 

A króm felszívódását a C-vitamin jelentős mértékben javítja!

 

Élelmiszerek króm tartalma:

 

Étel  

 Krómtartalom (µg/100 g)

Kagyló

 128

Brazildió 

 100

Osztriga

 57

Datolya (szárított)

 29

Körte    

 27

Barna garnélarák

 26

Teljes kiőrlésű liszt 

 21

Paradicsom

 20

Gomba

 17

Brokkoli

 16

Árpa (teljes gabona)

 13

Mogyoró

 12

Sertéshús

 10

Kukorica (teljes szem)

 9

Tojássárgája

 6

Marhahús

 3

Hering

 2

 

Magas rosttartalommal rendelkező ételek

 

Az éhség elleni harcban fegyvereink lehetnek még a sűrített rostkészítmények. Fogyasztásukkal tovább csökkenthető az étvágy. Itt olyan magas rosttartalommal rendelkező ételekre gondolok, mint például a zabkorpa, vagy a zabpehely. Reggelire kefirbe, esetleg joghurtba keverve, tökéletes napindító lehet, de sütéshez is kiválóan alkalmazható. A hatás fokozása érdekében pedig növeljük folyadékbevitelünk is, hisz amellett, hogy a víz önmagában is teltségérzetet ad, egy másfél liter feletti fogyasztás által a megduzzadt rostok telítő hatása is tovább fokozódik.

 

Tipp: rizstej zabpehellyel, kókuszreszelékkel

 

rizstej              2 dl
zabpehely        30 g
kókuszreszelék (cukormentes) 15 g

A rizstejbe belekeverjük a zabpelyhet és a kókuszreszeléket, és ízlés szerinti ideig állni hagyjuk benne, majd elfogyasztjuk.

 

Tipp: zabos muffin

 

tojás               0.25 db
tej 1.5%-os   50 ml
zabkorpa       20 g

édesítőszer

 

A tojássárgáját kevés édesítővel kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, beleszórjuk a zabkorpát, és könnyedén hozzákeverjük a tojáshabot. Formákba öntve előmelegített sütőben készre sütjük.

 

Tipp: zabpelyhes túrógombóc

 

joghurt                          100 g
félzsíros tehéntúró  50 g
zabpehely                    25 g

zabkorpa                      10 g
tojás                              0,5 közepes darab
só, édesítőszer

 

A túrót finomra áttörjük. A zabpelyhet kevés joghurttal bekeverünk és hagyjuk, hogy felszívja és megpuhuljon. Utána összekeverjük a túróval, édesítővel, tojással és a zabkorpával majd a hagyományos módon kifőzzük, vagy kipároljuk. Tálalásnál tejföl helyett joghurttal locsoljuk.

 

 

Érdemes tudnunk, hogy az összetett szénhidráttartalmú alapanyagok fogyasztása amellett, hogy elősegíti teltségérzetünk kialakulását -magas szénhidrát tartalmánál fogva- növeli agyunk szerotonin szintjét, mely elem szintén befolyásolja étvágyunkat.

 

Szerotonin: főként a gyomor-bél rendszer állítja elő. Fontos szerpet játszik a testhőmérséklet, hangulat, szexualitás, valamint az étvágy szabályozásában.

 

További kapaszkodó lehet még számunka a kesernyés ételeket beiktatása! Itt van például a graphefruit, mely amellett, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz, gyorsítja emésztésünket, és nem utolsósorban kitűnő vitaminforrásunk lehet!

 

Tipp: étkezés előtt fél graphefruit levet keverj össze 1.5 dl vízzel és kortyolgatsd el ebéd vagy vacsora előtt. Ez a kis koktél amellett, hogy megszünteti farkasétvágyad, segít abban is, hogy ne edd túl magad!

 

Összegezve nincs más hátra, mint előre! Használjuk ki ezeket a kis praktikákat mindennapi életünk során. Illesszük be étrendünkbe a zabpelyhet, zabkorpát, króm tartalmú ételeket és lépjünk ki az „állandóan evés” ördögi köréből!

vissza a blogokhoz