A mozgás 10+1 pozitív lelki hatása

Cimkék:  
mozgás, 
Kategória:  
#lélek,

A rendszeres mozgás nem csak a fizikai hatások miatt fontos

Rengeteget olvashattál már arról, milyen sok pozitív hatása van a szervezetedre a rendszeres testmozgásnak. Nemcsak ezért fontos, hogy az edzés az életed részévé váljon, hanem mert mentálisan is jobb állapotba kerülsz tőle. Hozzásegít egy olyan boldogabb, kiegyensúlyozottabb élethez, amire mindannyian vágyunk. 

1. Növeli az önbizalmad.

Már néhány edzés után fittebbnek fogod érezni magad, javul a tartásod, elindul az alakformálás, amitől a kisugárzásod, a megjelenésed is megnyerőbb lesz. Sok pozitív visszajelzést kapsz, amitől erősödni fog az önbizalmad.

 

2. Csökkenti a stresszt.

A munkanapok feszültségeit nap-nap után levezetők, sokkal könnyebben vészelik át a stresszes időszakokat az életükben. Mivel a sportolásnak köszönhetően nem gyülemlik fel benned a sok negatív érzés, hiszen kiugrálod magadból a feszültséget!

 

3. Energikusabbnak érzed magad.

A mozgás – még, ha közben nem is feltétlen érzel így – feltölt energiával. Ezt a lendületet pedig, nemcsak edzések végeztével, de napközben is érezni fogod. Jobban fogod bírni a fizikai és a szellemi megterhelést is.

 

4. Jobban alszol, kipihentebb leszel.

A feszültségmentes élet és a hatékony fogyás elengedhetetlen kelléke a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A sport hozzásegít a pihentetőbb alvásminőséghez.

 

5. Segít legyőzni a függőségeket.

Ahhoz, hogy belekezdj az életmódváltásba elszántság és rendszeresség szükséges. Ha már ez megy, akkor a függőségeid megszüntetése sem jelent többé akadályt, hiszen ugyanez a kulcs ehhez is.

 

6. Javítja a kreativitást és az alkotásképességet

Kutatók, 2 órás mérsékelt mozgás után mérték a kreativitást és megállapították, hogy az innovatív gondolkodás a mozgás hatására aktívabb lett. Az agy, az aerob mozgás következtében a fokozott oxigén dús vérellátás miatt aktívabb, ami a kreatív ötletekhez is jelentősen hozzájárul. A különböző gyakorlatok elsajátítása miatt az agyad olyan területeit is munkára bírod, amit ritkán használsz.

 

7. boldogabbnak érzed magad.

Nemcsak boldognak érzed magad edzést követően, hiszen a mozgás hatására az agy endorfint termel. Az endorfin egy olyan neurotranszmitter (Idegi ingerület-átvivő anyag), ami csökkenti a fájdalomérzetet a testben, és euforikus élményt is képes kiváltani. Ez a felfokozott örömérzés 12 órán át is tarthat. Ezért leszel feldobott az edzésektől.

 

8. Segít az életedet fókuszban tartani.

Ha már a heti edzéstervet tudod tartani és rendszert viszel a hétköznapjaidba, akkor biztos, hogy eltökéltebb, kitartóbb leszel az élet további területein is.

 

9. Javítja az étkezési szokásaidat.

Hidd el, nem akarod majd tönkretenni az edzés eredményét hamburger, csoki fagyi és sült krumpli evéssel. Tudni fogod, mennyit kell küzdeni a fitt alakért ezért elkezdesz vigyázni rá és odafigyelni az étkezésedre is.

 

10. Nem leszel depressziós.

Aki boldog, az hogyan is lehetne depressziós? Kutatások igazolták, hogy a depressziós betegek közt a fizikailag fittebbek kevésbé depressziósak, mint azok, akik nem edzettek. Vagyis az edzésnek létező, antidepressziv hatása van. A rendszeres sportot tekinthetjük egyfajta védőoltásnak is a stressz és a depresszió ellen.

 

+1 A libidóra is pozitív hatást gyakorol.

Érezd magad szebbnek, fittnek, kívánatosnak! A rendszeres, közepes intenzitású edzés bizonyítottan jó hatással van a libidóra és a szexuális teljesítményre is.

vissza a blogokhoz