A jó alak nem csak a konyhában készül!

Cimkék:  
mozgás, 
táplálkozás, 
Kategória:  
#étkezés,

A 70/30 szabály

 

A vékony lányok jól néznek ki ruhában, a fitt lányok ruha nélkül is! – tartja a mondás. Nagyjából ezzel el is magyaráztam, hogy miért nem igaz az az állítás, hogy a formás test, a jó alak csak és kizárólag a konyhában készül.

 

Az általános elmélet úgy írja le, hogy az egyensúly 70%-ban az étkezésen, és 30%-ban az edzésen múlik. Ebből is világosan kitűnik, hogy a 70 az nem 100, tehát nem lehet azt állítani, hogy pusztán elég „jól enni” ahhoz, hogy jól is nézzünk ki.

Ha csak a külsőség a fontos (de remélem, hogy nem így van), akkor kétségtelen tény: egy komoly diétával (ami nem egyenlő a fogyókúrával!!) le tudod adni a súlyfelesleged, vagy legalábbis annak egy jelentős részét. Vékony(abb) lehetsz, rád fog menni a régi nadrágod, és valóban, már ez is egy komoly teljesítmény, de jó esetben nem ez a cél. Éppen ez az életmódváltás lényege: fittebbnek, egészségesnek, erősnek lenni, és mindennek az egyik szuper hozadéka, hogy közben formálódsz és eltűnik a testedről a felesleges zsírréteg.

De ehhez a formálódáshoz bizony edzeni is kell. Egy jó étrenddel megszabadulsz a sok lerakódott zsírtól, méreganyagtól, az edzés viszont abban is segít, hogy ne csak vékony legyél, de jó alakod is legyen. És nem kell fitneszmodellnek lenni, a cél nem az ő (egyébként tiszteletreméltó) szálkás testük, hanem egy olyan body, ami nem csak csontból és bőrből áll, hanem egészséges izomzatból is.

Felejtsd el a korábbi szépségideált!

Ahogy nemrégiben egy posztban már megírtam, sőt, képet is mutattam, én magam is voltam nádszálkarcsú, 50 kiló a 171 centis magasságomhoz. És azt kell mondjam, hogy nem éreztem jól magam tőle. Alig volt energiám, nem volt jó az anyagcserém, és bár tény, hogy lapos (vagyis inkább beesett) volt a hasam, de a lábaim két fogpiszkálóra hasonlítottak, és ott sem gömbölyödtem, ahol egyébként szerettem volna.

Szerencsére a divatipar is egyre inkább enged a közvélemény (és a táplálkozási szakértők) nyomásának, és már nem a 40 kilós lányokat tolják az arcunkba az óriásplakátokon és a kifutókon, azok az idők már letűntek. Egészséges alkatú nőkkel reklámoznak, akiknek nem áll ki a bordája és a medencecsontja, van mellük és kerek a fenekük (na, ez utóbbihoz például nagyon nem árt edzeni, ehhez sem lesz elég a diéta!).

Egy szó, mint száz, az az igazán vonzó, ha valaki jó kondiban van, formásan izmos, és nem csak felöltözve, de csupasz valójában is jól mutat. Mindezt pedig meghálálja a szervezet is!

 

Higgy a szemednek!

Kétféle ember van: aki könnyen diétázik, de nehezen mozdul meg, és van, aki hamarabb nekiáll edzeni, de képtelen lemondani a finom falatokról. Mindkettő teljesen rendben van, hiszen senki sem tökéletes, de be kell látni: valódi, és nem csak látszateredményt akkor fogsz elérni, ha mindkét területre, az étkezésre és a mozgásra is megfelelő mértékben fókuszálsz.

Mert ezzel a cikkel nem amellett kardoskodom, hogy csak eddz és eddz, és akkor majd mindegy lesz, hogy mit eszel, sőt! Nem véletlen, hogy a vezetett programjainkhoz étrendet is biztosítunk az edzettjeink számára. Csupán csak arra szeretnék rávilágítani, hogy önámítás azt hinni, hogy elég csak az egyenlet egyik összetevőjére időt és energiát fordítani.

Mindemellett, ha ezt beláttad, és jól eszel, ami mellé mozogsz is eleget, akkor fogod a leghamarabb észrevenni a változást. Elsősorban a tükörben, és nem feltétlenül a mérleg számlapján. Sőt, manapság a kilók már sokkal kevésbé mérvadók, mint a centik. Így annak higgy először is, amit a tükör, a mérőszalag, vagy éppen a ruháid mondanak!

Illetve higgy bátran az érzéseidnek, hiszen nagyon hamar érezni fogod, hogy jó úton jársz: sokkal jobb lesz a közérzeted, a hangulatod, erősebb az immunrendszered, magasabb a libidód, és összehasonlíthatatlanul jobbakat fogsz aludni, mint azelőtt. Ezek közül már egyetlen érv miatt is megérné belevágni az új, egészségesebb életmódba, de ezt mind csokorban kapod!

Minőségibb élet, jó egészség és csinos alak, mindez egyetlen elhatározásra van Tőled, karnyújtásnyi távolságban! Őszintén, mi tart még vissza?

vissza a blogokhoz