10 szokás, ami öregít, szabadulj meg tőlük!

Cimkék:  
mozgás, 
Kategória:  
#szépségápolás,

Lassítsd le a folyamatot

Nem csak a rendszertelen testmozgás és a helytelen táplálkozás a hibás, hogy a biológiai életkorod jóval meghaladja a naptárit. Olvass egészen a cikk végéig!

1. Immel-ámmal edzel

 

Amikor eszedbe jut, bekapcsolod a FitVideo-t, de eltelik simán úgy egy hét, hogy a kanapéról fel sem kelsz. Nem csoda hát, ha a tested biológiai órája gyorsabban ketyeg. Ha naponta minimum nem mozogsz le 500 kalóriát, nagymértékben nő a szív- és daganatos megbetegedések, a diabétesz és más egészségügyi problémák kialakulásának esélye. Legalább sétálj (buszmegállónyit, ebédszünetben, lépcsőn stb.) amennyit tudsz.

 

2. Nem veted meg a bulit

 

Azt tudod, hogy ha most fedeznék fel az alkoholt, akkor kábítószernek minősítenék? Rendszeres fogyasztása visszafordíthatatlan változásokat idéz elő a vitális szervekben. Ne várj addig, míg késő lesz, inkább mondj nemet már ma. Ha egy bulit se tudsz kibírni nélküle, ott már baj van.

 

3. Úgy eszel, mint középiskolás

 

Ha heti szinten kerül a tányérodra hamburger, pizza vagy fagyi, ne csodálkozz, hogy már 30-40 évesen nyugdíjasokét meghazudtoló koleszterin-szinted és vérnyomásod lesz. A szíved a sovány húsokat, a zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat választaná.

 

4. Dohányzol

 

A cigarettázásánál kevesebb rossz dolog van, amit az egészséged ellen tehetsz. A jó hír viszont az, hogy abbahagyásának azonnali pozitív hatása van: kutatások szerint a cigaretta letétele után 20 perccel már csökken a pulzus és a vérnyomás, idővel pedig a koszorúér-betegség és a stroke kockázata is.

 

5. Mindenen felhúzod magad

 

Időről időre mindenkinek van valami problémája, de ha napi szinten, minden órában találsz valamit, ami felidegesít, azzal csak magadnak teszel rosszat. És a bőrödnek is: a feszültség okozta szabadgyökök lebontják a kollagén rostokat, és ráncokat húznak az arcodra.

 

6. Többet ülsz, mint állsz

 

Hiába sportolsz, mérsékelt mennyiségű testmozgással se tudod ellensúlyozni az egész napos ülést. Napi 5-6 órás ülés ugyanolyan rossz, mint ha elszívtál volna egy doboz cigarettát.

 

7. Boldogtalan párkapcsolatban élsz

 

Az érzelmi támogatás, a szeretet és intimitás hiánya nagymértékben növeli a mindennapi stresszt, a vérnyomást, a koleszterin-szintet és a BMI-t. Nagyobb a valószínűsége a depressziónak, szorongásnak, haragnak is.

 

8. A barátaidat főleg a neten „látod”

 

A Facebook barátaid nem fiatalítanak. A szoros baráti, család kapcsolat az, ami erősíti az immunrendszert és segít megbirkózni a megbetegedésekkel. Járj emberek közé, ismerkedj, hívj magadhoz társaságot.

 

9. Az alváson spórolsz

 

Ha rendszeresen kevesebbet alszol 6-9 óránál a szervezet a szomorúságát nagyobb étvággyal jelzi. Ettől elhízol, és innen már egyenes az út – főleg, ha az első 8 pont is igaz volt rád – a szívbetegségekhez.

 

10. Elfeledkezel a fogaidról

 

Ha nem mosol rendszeresen fogat, nem használsz fogselymet az ínygyulladáshoz és fogvesztéshez vezet, amitől nem lesz túl fiatalos a mosolyod.

vissza a blogokhoz