72.779regisztrált tag
HírekVissza
A fogyás pszichológiája

„Le akarok fogyni!” – mondogatjuk barátnőnknek már 3 hónap óta, de nem történt semmi. Pontosabban történt, de az nem olyan folyamat, amelyet szívesen megosztanánk bárkivel is. - Szalka Andi cikke

Azt az érzést, amikor fogyókúránk reggelén felkelve, erőtől duzzadóan indulunk napi dolgaink és „tiltólistánk” felé, majd estére elfogyott lendülettel roskadunk le laposodásig kiült heverőnkre, kedvenc mikrózott popkornunkkal, és diétánk egyszer csak átcsap a hedonizmus misztikumába. Eszünk, amit találunk, magunk sem tudjuk miért. Lázadunk, akaratgyengék vagyunk, vagy a tiltás szülte dac hozza felszínre féktelen étvágyunkat? Magunk sem tudjuk, csupán azt: szabadulni akarunk tőle!

 

ŐSZINTESÉG

 

Első feladatunk mindenképp az önvizsgálat. Nézzük meg, valóban le akarunk-e fogyni, vagy vagyunk-e annyira kényelmesek, hogy örömmel elbújunk / elbújnánk duci „én”-ünk mögé! Hisz így sokkal könnyebb az élet, még ha ez itt most furcsán is hangzik. Gondoljunk csak bele: egy szülinapi zsúron rogyásig ehetünk, amit szeretnénk, hisz már mindegy felkúszik-e még 1-2 dkg. A szomszéd költöztetésénél felemelhetjük a kezünket: „ne haragudj” 100 kg-osan én nem mászhatok lépcsőt a könyves dobozaiddal, mert nem bírja a szívem. Legjobb barátunk meghívását egy kör futásra pedig hárítjuk, ízületi problémáinkra hivatkozással.

 

Teltebbnek maradni, megszokott formánkhoz képest a mi döntésünk! Tenni ellene, szintén az. Nap, mint nap olvassuk a különféle fogyókúrás tippeket (most például ezt) reménykedve abban, hogy találunk egy csodamódszert, mellyel pár nap alatt kilogrammok tucatjait veszíthetjük el anélkül, hogy ördögi kis hedonista „én”-ünket mellőznünk kellene! De megtenni mindezért valamit is? Hát itt kezdődnek a problémák.

 

Mégis mi a megoldás? Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket, válaszoljuk meg őszintén, elemezzük és utána önmagunkkal valóban szembe nézve, erősebben, magabiztosabban átrendezhetjük élet, azaz ételünket.

 

Miért vagyok teltebb, mint szeretném?
Az általam kis adagoknak ítélt ételmennyiség valóban mérsékelt vagy bőven meghaladhatja a számomra szükséges bevitelt?
Sokat nassolok? (őszintén!) Valójában szinte mindennap?
Mit teszek azért, hogy egészséges, ideális alkatú maradjak?
Lustaságomnak köszönhető, hogy nem sportolok legalább naponta itthon egy-egy órát?
Megoldható lenne programjaim átszervezésével?
Lehet mérsékeltebb kalória bevitellel, étkezéssel változtatnom?

 

Fontos tudnunk: ha szembe merünk nézni önmagunkkal és félelmeinkkel, sokkal könnyebb lesz a változás. Félelmeink vannak, mindenkinek vannak, de ezek beazonosítása segítségünkre lehet. Félünk, hogy belebukunk a diétába, félünk, hogy feladjuk a napi torna megterhelő élményét, félünk, hogy nem fogunk fogyni annak ellenére sem, hogy mindent megtettünk! Realizáljuk ezeket a „gonosz manókat” a fejünkbe, majd tüntessük el. Mindenre képesek vagyunk! Csupán az akaratunk kell hozzá! A mi döntésünk!

 

MONDJUNK NEMET A TELJES TILTÁSRA

 

A Francia nők nem híznak – írják; mi pedig sóváran olvassuk és irigykedünk, pedig titkuk nem egy őrült misztérium, csupán az egyensúly megtalálása. Pszichológusok véleménye szerint is fontos, hogy diétánkba időközönként csempésszünk be egy-egy tiltólistás ételt. Például egy kocka csokit. Érezni, látni fogjuk, hogy mihelyst kielégítettük édesség iránti vágyunk és „kíváncsiságunk, agyunkban átrendeződik valami. Sokkal könnyebben visszatérünk a helyes útra és lehet, hogy legközelebb (bár elvileg megengedtük magunknak a mérsékelt rosszalkodást) nem is élünk a lehetőséggel! A tiltott gyümölcs mindig édesebb! Tegyük elérhetővé! Furcsán hangzik, de higgyük el, erőt ad! Mert ismét a mi döntésünk lesz, esszük-e vagy sem! De a lehetőség adott! Persze ha befaljuk az egész táblát, akkor a tükör előtt állós önvallomás, és újra az őszinteség jön „fogyási” elhatározásunkat vizsgálva.

 

Engedjünk picit a csábításnak. Tartsuk így sakkban lelkünk ördögi, habzsoló részét. Ha kielégítjük az ő igényeit is, sokkal erősebbek maradunk! De a célunk azért ne tévesszük szem elől, és a kilengés után megtervezetten folytassuk átalakulásunk.

 

A MONOTONITÁS KUDARCHOZ VEZET

 

Tartsuk ezt is szem előtt és próbáljuk meg a lehető legváltozatosabb étrendet összeállítani! Mérhetetlen mennyiségű recept és információ áll rendelkezésünkre. Bevásárlókocsinkba tegyünk érdekes, akár még nem fogyasztott ételeket, zöldségeket és kísérletezzünk bátran szabad lélekkel. Próbáljuk ki az eddig meg sem kóstolt zöldségeket, húsokat, készítsünk barátainknak egy fejedelmi sültet a legegzotikusabb gyümölcsökkel, zöldségekkel! A rizs-natúr hús-zabpehely kombináció vitathatatlan hatásai mellett nem mindenki számára csábító hosszú heteken, hónapokon át és egészen biztos, hogy az esetek nagy részében (főként halandó és nem gyúrós lelkű embereknél) kudarchoz vezet(het).

 

Éljünk kicsit luxusban! Egészséges étrendünket spékeljük meg mindig valami extrával. Valami olyannal, amit egyébként nem engednénk meg magunknak. Ez lehet akár minden este egy pohárnyi finom, minőségi pezsgő, hisz kiváló antioxidáns tartalma még támogatja is egészségünk. És miközben finoman ízlelgetjük, gondoljuk végig napjainkat, diétánkat, aznapi edzésünket és nézzünk szembe önmagunkkal, valóban megtettünk-e mindent fogyásunk érdekében. Sikerült-e legyőznünk lázadásunk, akaratgyengeségünk, dacunk? Megfékeztük-e megfékezhetetlen étvágyunkat? Szabaduljunk meg tőle!

 

Új, ÉTRENDDEL megtámogatott VEZETETT PRÉMIUM programjaink segítenek neked, hogy  valóban TARTÓS EREDMÉNYEKET érhess el.

 

1 ÉVES KLUBTAGSÁGUNK + 30 napos ZSÍRÉGETŐ ÉTRENDDEL.
Ezzel 1 évig minden edzésünket eléred, PLUSZ 1 évig eléred a 30 NAPOS ZSÍRÉGETŐ ÉTRENDET. PLUSZ eléred a vezetett 30 és 90 napos programjainkat is.
És az ára 1 ÉVRE, CSAK: 9990Ft

 

 
1 ÉV EDZÉS + 1 ÉVIG ZSÍRÉGETŐ ÉTREND

 

Vedd meg most

 

1 ÉVES KLUBTAGSÁGUNK + 90 napos ÉLETMÓDVÁLTÓ ÉTRENDDEL.
Ezzel 1 évig minden edzésünket eléred, PLUSZ 1 évig eléred a 90 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ ÉTRENDET. PLUSZ eléred a vezetett 30 és 90 napos programjainkat is.
És az ára 1 ÉVRE, CSAK: 12990Ft

 

 
 
1 ÉV EDZÉS + 90 NAPOS ÉLETMÓDVÁLTÓ ÉTREND

 

Vedd meg most

 

1 ÉVES KLUBTAGSÁGUNK, AMIVEL MINDEN EDZÉST ELÉRSZ.
Ezzel 1 évig minden edzésünket eléred, PLUSZ eléred a vezetett 30 és 90 napos programjainkat is.
És az ára 1 ÉVRE, CSAK: 6990Ft

 

 
1 ÉV EDZÉS, MINDEN VEZETETT PROGRAM ELÉRÉSÉVEL

 

Vedd meg most

 

Használd a Szép kártyádat, ha van! Hogy miért?

Mert simán megveheted vele a FitVideo bérleteit a Szép kártyáddal. Részletek a képre, vagy ide kattintva.

 

                                  

 

 

Amit még érdemes elolvasnod

 

9 ok, amiért érdemes otthon edzeni

A mozgás 10+1 pozitív lelki hatása

Életmódváltás 90 nap alatt

Miért fogyassz extra fehérjét, ha rendszeresen sportolsz

9 érv a videós edzés mellett

Csatlakozz most és kezdd el!

Regisztrálj itt!

Használd bármilyen eszközön

otthon, útközben, nyaraláskor, munkaszünetben... eddz amikor és ahogyan szeretnél