Regisztrálj68448regisztrált tag
HírekVissza
12 ok, amiért a dietetikusok utálják a diétát /első rész/

Ha kimaradsz a finom falatok élvezetéből, az együtt étkezés öröméből, hibát véthetsz. Számos szakember egyazon véleményen van. Minden ételnek helye és létjogosultsága van.

1. A diétázás stresszes

A stressz befolyásolja a hangulatod, az alvásod, a súlyod, a termékenységed és az általános jóléted. A kalóriák számolása, a szabályok betartása szorongáshoz vezet, és benne van a kudarcra ítéltség érzése. Ahelyett, hogy arra fókuszálnál, mi az, amit megtehetsz, élvezd az ételeket, amiket megehetsz.

 

2. A diéta rövid távú eredményekben gondolkozik

A rövid távú változtatások csak rövid távú eredményeket produkálnak, pedig a kulcs egy élvezhetőbb és fenntarthatóbb életmód elérése lenne. Fókuszálj arra, hogy gyümölcsből, zöldségből, sovány fehérjéből és omega-3 zsírsavból egyed a legtöbbet, de ne zárj ki semmilyen más ételcsoportot sem.

 

3. A diétának rossz a társadalmi megítélése

Ahogy kimondjuk a diéta szót, az emberek többsége egy tányér salátára, és a születésnapi torta visszautasítására gondol. Magának a szónak is rossz a társadalmi megítélése, egyet jelent a korlátozással, a kudarccal és a nélkülözéssel. A diéta egy átmeneti állapot, ami addig tart, amíg a kívánt célt el nem éred.

 

4. A diéta magában foglalja a bukást

Úgy gondolod, ha a diéta bejött a szomszédnak és neked nem, akkor máris csődöt mondtál? A legfontosabb az lenne, hogy a te szervezetednek megfelelően étkezz, hiszen te lehetsz egy 30 éves sportoló férfi, egy 50 éves ülőmunkát végző nő, de akár egy 16 éves, fejlődésben lévő bakfis is. Mindenkinek más az életmódja, a szokásai – így azt gondolni, hogy minden diéta mindenkinél működik, butaság.

 

5. Tökéletességre kényszerít

A diétázók többségében működik a megfelelési kényszer. Épp emiatt, annyira szigorúan ragaszkodnak a maguk által felállított szabályokhoz, hogy ha azokat nem sikerül betartaniuk, frusztráltakká válnak, és nem tudnak reálisan, bizonyos távlatból tekinteni a „kudarcukra”. Azt gondolják, hogy hibáztak, pedig az általános egészség és jólét sokkal fontosabb, mint a tökéletesség ideája. A lényeg azon ételek élvezete lenne, amelyek az egészségedet és a jövődet is szolgálják.

 

6. Az étel = élvezet

Az amerikaiak fordítják a legkevesebb időt az étkezésre, mégis az egyik legelhízottabb nemzet. Az ételek egyötödét a kocsijukban ülve fogyasztják. Már ez is egy magyarázat lehet arra, miért nem megoldás egy újabb diéta. Inkább azt kellene megváltoztatni, ahogy az emberek étkeznek. Fontosabb lenne olyan egészségesebb étkezési szokások kialakítása, minthogy egyenek lassabban, együtt a szeretteikkel, élvezzék az egészséges ételeket és töltsenek el több időt az ételeik elkészítésével.

 

Kattints ide a folytatásért!

Forrás: www.fitnessmagazine.com

 

Próbáld ki vezetett 90 napos programjainkat, amelyek segítségével könnyen és hatékonyan edzhetsz otthon. Nem kell utaznod, elég csak napi 30-40 percet rászánni.